De ideale haard keuze voor jouw huis

Gepubliceerd op 13 februari 2024 om 11:39

Als de wintermaanden naderen en de temperaturen beginnen te dalen, ontstaat bij velen de behoefte aan warmte en gezelligheid in huis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de overweging om een haard in je huis te installeren vaak opduikt. Maar voordat je deze beslissing neemt, sta je voor een belangrijke vraag: kies je voor een elektrische haard of een inbouw open haard? Beide opties hebben hun eigen unieke charme en voordelen, maar het maken van de juiste keuze hangt af van verschillende factoren.

Het gemak 

Laten we beginnen met het bespreken van de voordelen van een elektrische haard. Een elektrische haard biedt ongekend gemak. Met een eenvoudige druk op de knop creëer je direct een warme en sfeervolle ambiance in je huis. Er is geen gedoe met het verzamelen van houtblokken, het opruimen van as, of het zorgen voor een rookafvoer. Het is een uiterst gebruiksvriendelijke optie, ideaal voor mensen met een drukke levensstijl.

 

Een ander aspect dat de populariteit van elektrische haarden vergroot, is de mogelijkheid om de vlammen en warmte-instellingen naar jouw voorkeur aan te passen. Je kunt genieten van de dansende vlammen zonder je zorgen te maken over het bijvullen van brandstof of het regelen van de luchttoevoer. Het biedt een flexibiliteit die voor velen aantrekkelijk is.

De knusse warmte 

Nu, laten we eens kijken naar de aantrekkingskracht van een inbouw open haard. Deze klassieke haardoptie straalt een onmiskenbare charme uit. Het knisperende geluid van brandend hout en de heerlijke geur van een echte open haard inbouw zijn ongeëvenaard. Voor liefhebbers van traditionele sfeer en romantische avonden is een inbouw open haard vaak de ultieme keuze.

Milieubewustzijn en duurzaamheid

Bij het overwegen van welk type haard het beste bij je past, is het belangrijk om ook milieubewustzijn en duurzaamheid in overweging te nemen. Op dit gebied wint de elektrische haard vaak terrein. Deze haarden zijn doorgaans energiezuinig en stoten geen schadelijke stoffen uit in de lucht. Ze dragen bij aan een schonere en gezondere leefomgeving.

Veiligheid 

Een ander belangrijk overwegingspunt is de veiligheid, vooral als er kinderen of huisdieren in huis zijn. Elektrische haarden scoren hier vaak beter. De buitenkant van deze haarden wordt niet heet, waardoor het risico op brandwonden of ongelukken aanzienlijk wordt verminderd. Dit maakt ze ideaal voor gezinnen met jonge kinderen of nieuwsgierige huisdieren.

Onderhoud en schoonmaak

Een ander belangrijk aspect dat we moeten overwegen, is het onderhoud en de schoonmaak van beide haardtypes. Hier komt de elektrische haard opnieuw naar voren als een praktische keuze. Deze haarden vereisen doorgaans minimaal onderhoud. Af en toe een stofdoek eroverheen halen en misschien eens in de zoveel tijd de binnenkant reinigen, zijn vaak de enige taken die nodig zijn.